Multitalangen Jhno, eller John Eichenseer som han egentligen heter, har länge varit en favorit här på Studio. Vi gjorde en hemma-hos-artikel med Jhno för tolv år sedan (!!) då han precis avslutade ett viktigt kapitel i sitt liv och lämnade 964 Natoma i stadsdelen Mission. Hans hem, studio, galleri och sam(p)lingsplats hade då varit navet i norra Kaliforniens elecrtronica-scen med namn som Matmos, Twerk, Kit Clayton och många andra.

Jhno

Det som gjorde oss mest nyfikna på Jhno då var dock hans arbete som utvecklare hos Cycling 74, företaget som skapat många intressant musikprogram och pluggar, men framförallt är de hjärnorna bakom Max/Msp, en slags utvecklingsmiljö för allt från akademiska ljudexperiment, konstmusik till electronica och interaktiv video.

Många utvecklare använder Max/Msp för att bygga nya pluggar och program, och exempelvis började Ableton Live som en Max/Msp-patch innan det blev en kommersiell produkt.

Nytt samarbete

Nåväl, vi har behållit sporadiskt kontakt med Jhno genom åren och han har rest runt i världen och jobbat både som live-musiker och programmerare. Men appen Looperverse är det första kommersiella livstecknet vi fått från honom på ett antal år.

Looperverse

Med den nya appen har Cycling 74 ingått ett samarbete med ett annat San Francisco-företag, Retronyms, som bland annat är partners med Korg och Arturia när det gäller mjukvaruutveckling. Looperverse, är en 16-kanals inspelnings-app med inriktning på, du gissade det – loopar. Appen kan både tidssträckning och pitch-shifting. Looperverse har en inbyggd mixer med effekter och en avancerad redigeringsdel för ljudfiler.

Looperverse

Det finns stöd för IAA, Audiobus och Ableton Link. Appen, som finns för både iPad och iPhone har även Audicopy, Audiopaste, midi och export av ljudfiler i olika format. I konceptet ingår även en midi-kontroll-pedal. Looperverse kostar 109 kronor i Apples nätbutik App Store. Mer om appen hittar du på Retronyms webbplats och du kan kolla in en video om produkten här: