Det är nästan på dagen 15 år sedan tyska Native Instruments släppte sin samplare Kontakt för Windows och Mac. Med tiden har pluggen och programmet fått alltmer avancerade funktioner, särskilt för de som vill ge sig på vad som bäst beskrivs som programmering.

Det har vuxit fram en undervegetation med tillverkare som producerar multi-samplade ljudbibliotek för Kontakt. Ett av de främsta bolagen är amerikanska In Session Audio. I december förra året korade vi deras Fluid Harmonics/Strike till en av årets produkter och ett helt test av de produkterna kan du läsa här.

En ny generation

Riff Generation

Förra gången vi testade något från Nashville-företaget handlade det om rytmiska flageolett-gitarrorgier och tonala slagverk med extra allt. Nu är det en helt annan sorts produkt vi har framför oss, även om det finns vissa släktdrag dem emellan. Riff Generation består från grunden av samplade 250 syntljud, allt från pad:ar till perkussiva sounds som totalt väger en bit över 5 Gb. Idén här att du ska kunna kreera, ähum, riff, vars innehåll är så varierade (och förhoppningsvis musikaliskt intressanta) att det skulle vara mycket svårt att framställa dem för hand, steg-för-steg.

Riff Generation

När Native Instruments utvecklade skriptmotorerna i Kontakt så kunde de sannolikt inte förutse vilka lösningar som andra företag skulle ta fram med hjälp av möjligheterna. Hjärtat i Riff Generation är en till synes rättfram sequencer med 8, 16, 32 steg och så vidare. Som brukligt är kan du ange tonhöjd, längd, notdelsvärden och sådant.

Ett steg i taget

Du har 325 exempelinställningar att leka med från start, vilka är en hygglig provkarta på vad Riff Generation gör för något och hur. Detta inom kategorier som bas, leads, pluck, et cetera. Grejen med den här ljudvolymen är att du har fem olika ljudbankar, som du väljer själv, att tillgå per sekvens och varje steg kan spela ett eget ljud. Till att börja med. Du kan även ställa in tontöjning (glide) och stutter (upprepning) per varje individuellt steg i dina sekvenser.

Riff Generation

Riff Generation innehåller även ett konvolverings-reverb med 48 olika så kallade impulsresponser för naturtrogen efterklang som låter mer än godkänt. Det ingår även ett delay. Till och med effekterna kan sekvenseras stegvis i Riff Generation, vilket gör att du undviker fula svansar av delay/reverb-ljud samtidigt som det utgör en spektakulär effekt i sig.

Övriga effekter ombord är chorus, flanger, filter och eq. En finess som vi verkligen gillar är hur Riff Generation intelligent anpassar sig till den tonart/skala en sekvens spelas i. När du sedan byter ton(er) på din klaviatur så hänger sekvensen med, exempelvis om du är i c-dur från början. Otroligt användbart både live och i studion. Det innebär att en sekvens kan hänga med i en hel låt, istället för att att hänga kvar i en viss tonart eller ett speciellt ackord.

Smarta funktioner

Riff Generation

En annan funktion som är väldigt smart är att du kan använda slumpgenerering av toner, rytmik och så vidare, men snabbt ställa in begränsningar så resultatet blir användbart och inte bara skumt. Den funktionaliteten toppas av möjligheten att låsa specifika element, exempelvis tonföljden och rytmiken, och sedan slumpa fram nya ljudkombinationer. Produkten har stöd för Native Instruments NKS-standard vilket i sin tur innebär att den är förberedd för Komplete Kontrol (både pluggen och klaviaturererna).

I användning så står det klart att Riff Generation lämpar sig för i stort sett vilken form av elektronisk populärmusik som helst. Det som tidigare varit tidsödande (men kul!) jobb för att få fram varierade och hyggligt avancerat sekvenser var samtidigt ett fasligt pill med olika midi-noter på olika kanaler och minst en fem-sex olika virtuella instrument i datorn. Det fixar Riff Generation i ett hurrsnurr utan att det låter kopierat och taget. Slutligen är dokumentationen ovanligt gedigen med video-manual och allt.

Sammanfattning och betyg

En lätt- och snabbjobbad sequencer med inbyggda ljud som dessutom hjälper dig på traven rent kreativt sett om du kört fast. Riff Generation sparar supermycket tid för dig som gillar sekvenser som inte bara står och kör rätt upp och ned. Dessutom är möjligheterna att lägga dit eller slumpa fram stegvisa effekter och uttrycksdata helt enkelt läckert i våra öron. En unik produkt, skulle vi vilja påstå. Som alltid med den här typen av Kontakt-bibblor så finns det en invändning: du behöverr en okej snabb dator för att använda produkten fullt ut. Lyssna på ljud exempel här eller kolla in en video:

plus

Sparar enormt mycket tid.
Roligt att laborera med.
Utmärkt ljudkvalitet.

minus

Rätt tuff mot din dators processor.
Ingen budgetprodukt.


Betyg 10 av 10Betyg 10 av 10

Fakta

Vad: Samplingsbibliotek
Tillverkare/kontakt: In Session Audio
Systemkrav: Inspelningsprogram och Kontak 5 eller Kontakt 5 player (gratis).
Pris: Cirka 1 589 kr. (introduktionspris).