För några somrar sedan bestämde jag mig för att lära mig spela klassisk gitarr. Ett livslångt, tidskrävande, men framförallt roligt projekt. Hade jag redan då känt till Guitar Pro hade förmodligen mycket tid varit vunnen, speciellt eftersom jag ogärna läser noter. Men med detta sagt tar vi först ett steg tillbaka och ställer oss den självklara frågan: Vad är Guitar Pro 7 och vem har användning för det?

gp7
Med nytt gränssnitt är Guitar Pro 7 betydligt mer överskådligt än sina föregångare.

Bakgrund

Guitar Pro är i all sin enkelhet ett musikprogram till PC och Mac utvecklat för gitarrister, men även andra stränginstrumentalister, som möjliggör att du kan läsa, skriva och spela upp tabulatur, noter eller MIDI med mer eller mindre realistiska ljud. Kort och gott ett program för strängspelare oavsett nivå, som vill lära sig nya låtar, komponera egen musik, dela med sig, eller bara jamma till ett färdigt bakgrundskomp. Enkelheten i kombination med det nu standardiserade filformatet har gjort Guitar Pro till det självklara valet bland gitarrister världen över.

Ny design

Den största nyheten från tidigare versioner är ett uppdaterat och moderniserat gränssnitt med stöd för högre upplösningar och Retina, men även för pekskärmar och styrplattor. Inte en dag för tidigt kan tyckas! Arbetsfönstret utgörs nu av tre huvudpaneler som enkelt kan slås av eller på efter behov. Till vänster hittar vi olika redigeringsverktyg och symboler, till höger allmän information om musiken och längst ner en enkel mixer och möjligheten att snabbt hoppa till olika delar av låten.

fler instrument
Äntligen har Guitar Pro 7 fler strängar på sin lyra.

Denna tillsynes simpla uppdatering känns lika självklar som välbehövlig och är ett stort steg upp från version 6, som bitvis kändes rörig. Guitar Pro 6 kunde dessutom kännas ganska segt, speciellt på äldre datorer, vilket nu är som bortblåst i den senaste versionen. Faktum är att jag inte stött på ett enda nämnvärt problem under varesig installation eller min testperiod på PC och senaste versionen av Windows 10. Jag har däremot hört rykten om att alla inte varit riktigt lyckligt lottade och att Guitar Pro 7 buggat för en del användare, något som förhoppningsvis är fixat i skrivandets stund. Värt att notera är att du inte längre kan exportera till Guitar Pro 5 med hjälp av det äldre .gp5 formatet. Att exportera kan till Guitar Pro 6 fungerar dock utmärkt. Givetvis kan den senaste versionen även importera samtliga äldre format, såväl som MIDI, PowerTab och andra vanliga format.

Andra nyheter

En annan stor nyhet är möjligheten att använda tabulatur för andra instrument än gitarr, som exempelvis bas, ukulele, men även sång piano och trummor. Mycket användbart om du exempelvis själv skriver låtar. Vidare har Guitar Pro 7 blivit avsevärt mycket bättre än tidigare versioner på att importera MIDI-spår och omvandla dessa till läsbar tabulatur och noter.

Jag bestämde mig för att utmana programmet lite extra genom att leta upp en halvtaskig tabulatur i textform på nätet, som jag sedan importerade. Till min glädje fungerade detta förvånansvärt bra, även om programmet såklart inte kunna gissa tempo, takt och dylikt. Men efter lite redigerande hade jag faktiskt en fullt fungerande tabulatur, redo att exporteras till PDF eller något annat högupplöst bildformat. Realistic Sound Engine, som används av programmet för att spela upp ljud, har även den fått en ordentlig utökning av instrument och effekter, som dessutom går att redigera. Vad sägs till exempel om sjusträngad klassisk gitarr, kontrabas, mellotron och trummaskiner? Instrumentljuden är kanske inte alltid de mest naturtrogna, men fullt dugliga och absolut bättre än MIDI. Som grädde på moset har även en polyfonisk stämapparat lagts till.

text
Oläsliga tabbar i textformat är ett minne blott i Guitar Pro 7.

Slutsats

Oavsett om du vill lära dig spela Bach eller Beyonces senaste hit är Guitar Pro 7 en tidssparare av rang. Att programmet dessutom är roligt att använda är bara en bonus. Möjligheten att ändra tempo, loopa och pausa speciellt svåra sektioner är guld värt och det uppdaterade gränssnittet gör arbetet betydligt smidigare på både PC och Mac. Samtidigt är det naturligtvis omöjligt att svara på om denna arbetsform passar just dig. Men klart står i alla fall att Guitar Pro 7 är ett användbart och kreativt verktyg som de flesta musiker definitivt kan ha stor nytta av.

plus

+ Bra gränssnitt
+ Enkelt att använda
+ Stöd för olika instrument
+ Väloptimerat
+ Billigt

minus

- Kan bugga för en del användare
- Ej längre stöd för Linux

Betyg 5 av 5

Fakta

Utgivare: Arobas Music
Systemkrav: WINDOWS 7/8/10, MAC OS X Yosemite 10.10 eller senare.
Pris: 750 kr