Jag inledde året med att skriva om uppspelningsvolymen på olika musiktjänster som Spotify, iTunes, Soundcloud, Youtube med flera och den standardisering som håller på att växa fram.

Nu har Spotify valt att backa ytterligare -3 dB, från tidigare -11 LUFS till -14 LUFS (läs mer om LUFS här), och ligger därmed närmare både Youtube och TIDAL. En liten minskning kan tyckas, men helt i linje med det mastringsteknikern Bob Katz rekommenderade redan 2011. I parktiken innebär detta att det inte spelar någon roll hur starkt du mixar eller mastrar, dina låtar kommer ändå automatiskt att anpassas till optimal volym när de spelas upp på Spotify.

Detta är naturligtvis mycket goda nyheter, både för musiker och producenter, som nu än mer kan fokusera på att göra bra och välljudande mixar, istället för att tänka volym och hur stark musiken låter i förhållande till allt annat. Spotify, Youtube och TIDAL har alltså nu en referensvolym som ligger inom ramen av en dB och din musik kommer att låta ungefär lika stark på dessa musiktjänster. iTunes ligger kvar runt -16 LUFS, vilket egentligen bara innebär att din musik per automatik kommer låta bra även här. Soundcloud är fortfarande sena att haka på, men det är bara en tidsfråga innan dom hoppar på tåget.

Sammanfattningsvis är det nya magiska numret att hålla reda på alltså -14 LUFS med peakar på max -1 dB, innan du skickar ut din musik i cyberspace. Det finns inte heller någon direkt poäng att göra olika mastringar för olika musiktjänster, i alla fall inte enligt min mening. Du måste dock fortfarande hålla koll på dynamiken och se till att du inte komprimerar för mycket, om du vill att din musik ska låta så bra som möjligt digitalt, vilket jag skrivit om här.

Eller för att göra det hela riktigt enkelt: Strunta i allt vad siffror heter och bry dig inte om volymen, se bara till att göra en bra mix. Volymkriget är äntligen påväg mot sitt slut, på riktigt.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska