Från att ha varit en akademisk objektorienterad utvecklingsmiljö för applikationer som styr ljud och kontrolldata har Cycling 74 i San Francisco träget arbetat med att göra programsviten mer användarvänlig och därmed tillgänglig för en större skara datormusikanter och ljudkonstnärer. Max/Msp, som programsviten hette från början, daterar tillbaka hela vägen till år 1989, så det har hänt en del på vägen.

Ableton

För den som vill nörda loss i Max så finns det idag att ta del av nästan sinnessjuka nivåer med avancerade möjligheter med allt från programmering av objekt i javascript till tillämpningar av stockastiska matematiska formler på video-innehåll som i sin tur styr extern hårdvara. Sedan 2009 har instrument, effekter och tillämpningar skapade i Max fungerat inuti inspelningsprogrammet Ableton Live.

Ableton

Från och med den 6 juni är Cycling 74 uppköpt av Ableton, enligt ett meddelande från grundaren och vd:n David Zicarelli på Cycling 74:s webbplats. Zicarelli beskriver beskriver hur företagen samarbetat sedan 1990-talet och att sammangåendet därmed är hur naturligt som helst. Uppköpet kommer inte att påverka Cycling 74:s personal i form av uppsägningar och företaget har sedan tidigare ett antal kontorsplatser på Abletons huvudkontor i Berlin.

Ableton

Vad som kommer bli följderna av uppköpet, rent tekniskt och funktionsmässigt, för Max-användare och de som gör musik med Ableton Live, är så klart för tidigt att sia om. Mer info hittar du på Cycling 74:s och Abletons webbplatser.