Att gå på museum om det är värdelöst väder på sommaren är ju en klassiker. För många musikteknikentusiaster är ett besök på tillverkaren Rolands privata museum i Hamamatsu, fyra timmars bilresa från Tokyo i Japan, högt upp listan på hur man bäst spenderar en regning dag på semestern.

Roland

På museet kan du botanisera bland trummaskiner, syntar, instrument och annan utrustning som visar produktutveckling för företaget sedan starten 1972 fram till våra dagar. Men flyg och boende i Japan är ju inte direkt gratis och inget som en klarar av i hastigheten, heller.

Roland

Desto bättre är då att Roland slagit upp museiportarna på webben och detta i 3d i samarbete med Google. Det innebär att du utan att lämna hemstudion kan gå på teknikhistorisk upptäcksfärd bland klenoderna med hjälp av Googles så kallade Street View-teknik. En rundvandring i Rolands museum har cirka 10-15 minuter. Det finns även en virtuell guidad tur i 3d om du vill veta mer om de olika objekten Det är dock lite tråkigt att inte få höra alla apparaterna och kunna köpa en t-shirt i museumshopen. Den guidade turen hittar du här:


Och museets ingång på Google Street View finns här.