Att välja musikprogram, eller DAW (Digital Audio Workstation) som det ofta kallas, är lite som att välja en partner. Någon att dela livet med och älska i nöd och lust, tills hårddiskkraschen skiljer er åt.

Det finns idag en uppsjö musikprogram att välja mellan, däribland: Pro Tools, Reason, Sonar, Reaper, Studio One, Logic, Cubase, Ableton Live FL Studio och Garage Band, för att nämna några. Och det ena är nödvändigtvis inte bättre än det andra, även om många påstår motsatsen. Det handlar helt enkelt om tycke och smak, som med så mycket annat här i livet.

En sak som dock är oerhört viktigt att förstå i sammanhanget är att alla musikprogram låter likadant (förutom möjligen Harrison Mixbus som använder inbyggda ”analoga” effekter). Det är helt enkelt bara ettor och nollor som summeras och spelas upp, varken mer eller mindre. Garageband låter alltså precis lika bra, eller dåligt, som senaste Pro Tools. Vad som istället skiljer dem åt är utseendet, arbetsflödet och i viss mån även vilka plugggar och hårdvara som kan användas.

Jag har vid det här laget testat, eller åtminstone sneglat på, de flesta musikprogram till både PC och Mac och kommit fram till att Reaper passar mig bäst, efter många år med Cubase. Med risk för att låta som en säljare…

Här kommer 10 anledningar att använda Reaper:

1. Tydligt, okomplicerat och avskalat gränssnitt.
2. Organiskt arbetsflöde som känns snudd på självgående.
3. Effektivt och oerhört processorsnålt, både gällande uppstart, laddningstider och effekter.
4. Modifierbart, både utseendemässigt och sättet du arbetar på.
5. Bra medföljande pluggar som täcker det mesta.
6. Kan användas gratis i upp till 60 dagar, sedan köpas för en liten summa.
7. Under ständig utveckling tack vare feedback från användarna.
8. Tar knappt någon plats, endast några megabyte.
9. Kan startas upp från ett USB-minne.
10. Fungerar till både Pc och Mac.

Värt att notera är att Reaper inte levereras med vare sig samplingsbibliotek eller mjukvaruinstrument.

Om Reaper passar just dig är naturligtvis omöjligt att svara på och att byta musikprogram ”bara för att” kan tyckas både onödigt och krångligt. Men om du står i valet och kvalet att testat något nytt, så är mitt tips att våga titta bortom de vanligaste alternativen, där du ofta betalar mer för ett namn än själva innehållet.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Reaper
Låtsaspoeten
– Mitt projekt på svenska