Rebirth emulerar två stycken Roland Tb-303 Bassline, en Tr-808 och en Tr-909. Till detta har effekter som overdrive, kompressor och deley adderats. Redan för tolv år sedan avvecklades Rebirth RB-338 som fristående datorprogram, efter att hängt med sedan mitten av 1990-talet. Programmet har dock fortsatt var tillgängligt som gratis nedladdning via en torrent-fil som Propellerheads själva skickat ut på nätverken. Nu läggs även iPad-versionen ned.

Rebirth

För sju år sedan släpptes programmet som en mobil app på Apples operativsystem iOS (iPhone, iPod och iPad). Den här veckan tillkännagavs att appen skulle plockas bort från Apples nätbutik App Store.

Rebirth

Skälet till att appen försvinnande verkade inledningsvis bero på att Apples nya 64-bitars teknik i iOS och att Propellerhead beslutat att inte uppdatera appen. Men i ett senare meddelande förklarar företaget att de mottagit information från Roland att appen inkräktar på den japanska tillverkarens upphovsrätt. Så istället för att hamna i en rättslig konflikt med Roland så väljer Propellerhead att lägga ned appen. Den finns i App Store för 159 kr till dess att den 15 juni är över. Sedan är det slut.

Foto: Peff