När producentgurun och ljudkonstnären Brian Eno var i Stockholm för ett par år sedan höll han en föreläsning (eller, ja, nästan en stand-up) om sin långa karriär. Någonstans i mitten av presentationen så skämtade Eno loss om att det var tokigt att det fanns ett program som hette Band-in-a-box, och som han upptäckt nyligen. Efteråt var vi väldigt förvånade att Eno, av alla människor, missat ett musikprogram som varit med i matchen sedan år 1990.

Allt i ett

Band in a box 2017

Vad som från början var en rätt simpel tillämpning för auto-komp har med åren växt till att leva upp till sitt produktnamn: ett helt band i en låda. Fast, numera köps programmet ofta som nedladdning, även om de fulltstora installationerna finns och säljs på en dedikerad hårddisk, vilket inte är någon dum idé alls.

Det blir nämligen rätt omfattande nedladdningssejourer och installationer av tilläggspaket om du laddar på någon av de mest fullmatade versionerna av Band in a box. Prissättningen är modern så tillvida att du kan börja med ett baspaket och sedan köpa till innehåll och finesser vartefter du behöver dem.

I Band in a box så jobbar du med två olika filformat, till att börja med: midi, som styr mjukvaruinstrument, eller ”smarta” ljudfiler som kan tidsträckas och anpassas tonhöjdsmässigt utan att tappa märkbart i kvalitet. BIAB använder, på licens, Zplanes tontöjning och tempojusteringsteknik.

Utmärkt tidssträckning

Band in a box 2017

Företaget är känt för det utmärkta programmet Vielklang, men även för att tungviktare som Sony, Steinberg, Ableton och Native Instruments använder Zplanes tidssträckning i sina program och pluggar. Det kan sägas redan nu att den delen av BIAB är utsökt i sitt slag. Även om vi vrider ned till Bohren & Der Club of Gore-tempo så låter det naturtroget om arrangemangen.

Det som kallas Realtracks (alltså elastiska ljudspår vars tonala innehåll kan ändras) i BIAB är inte loopar, utan ofta hela tagningar spelade av studiomusiker. Komp-spåren håller så hög kvalitet att det, med lite tweak:ande, kan resultera i kompletta kompositioner eller backgrundsspår för lajvframträdanden. Programmet kan till och med föreslå och spela upp både melodier och solon när du tycker kompet sitter som det ska.

Band in a box 2017

I användande så väljer du ut en ackordföljd genom att dra och släppa dem in i en arbetsyta och därefter väljer du musikstil. Sedan fixar BIAB biffen. På så sätt är programmet en ypperlig hjälp för låtskrivare med begränsade kunskaper eller brist på idéer. Av den anledningen anser vi att BIAB har sin rättmätiga plats på marknaden för undervisningsverktyg, oavsett om inlärningen sker i ett klassrum eller hemma i studion. Vi har även märkt att programmet är suveränt för övning av allt från sång till individuella instrument.
Om du vill spela in din egen röst eller ditt instrument så går det utmärkt, inklusive redigering och effektbearbetning. Det går också att importera ljudinnehåll och synka det med BIAB:s funktioner.

Hyfsat moderna musikstilar finns representerade i urvalet (exempelvis Dubstep och House), men vi har som skojigast med BIAB när vi ger oss på genrer där vi inte är hemtama (Bop!) och sedan arbetar vidare utifrån det. Det spelar i stort sett ingen roll vilken musikstil du vill skapa en låt i, BIAB har det mesta på menyn. Du har 2300 midi-stilar och 2500 midi/ljud-stilar att välja mellan.

Dra och släpp

Band in a box 2017

Programmet har ett DAW-läge som kan intressera dig redan har en eller flera inspelningsprogram som du lärt dig och är inkörd med. I gränssnittets övre vänstra hörn finns en liten ruta. I den kan du dra och släppa midi- eller ljudspår. Därifrån kan du dra och släppa de olika instrumentkanalernas innehåll rätt in i Logic, Live, Cubase, eller vad du brukar använda. Omvänt kan BIAB ladda dina andra instrumentpluggar på midi-spår så du sitter inte fast med de medföljande instrumentens möjligheter, en nyhet sedan vi testade programmet senast. Nytt är även direktimport av multisamplade instrument i formatet .SFZ. Detta sker med ett särskilt instrument som laddar pluggar och samplingar.

Förutom att innehållet utökats ordentligt i den nya versionen så har även gränssnittet justerats. Det ska dock inte stickas under stol med att BIAB inte är ett snyggt program, det ser omodernt ut, men å andra sidan är det många olika funktioner som ska få plats: notvisning, tabulaturer, ljudspår, midi-spår, mixrar och redigeringsverktyg. Förbered dig på att kolla in de utmärkta video-manualerna innan du drar igång på allvar.

Sammanfattning och betyg

Vi har det trevligt i BIAB:s sällskap, får nya uppslag på låtar och får dessutom tänka utanför boxen och pröva våra skills i mer okända musikaliska miljöer. Och det är svårt att komma på något som kan vara dåligt med det. Det otidsenliga utseendet drar ned betyget, men om du kan bortse från det, är Band in a box ett annorlunda och fullmatat program som stått pall för tidens tand. Det lär finnas kvar många år till.

Foto: Jase Lam/CC

plus

Bra ljudkvalitet
Kul kompositionsverktyg.
Flera smarta finesser.

minus

Ganska trist utseende.
Osmidig installation.
 


Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10” title=

Fakta

Funktion: Inspelningsprogram med kompositionsverktyg
Mer info: http://www.bandinabox.com/
Pris: Från cirka 1 117 kronor och uppåt beroende på extramaterial. Olika uppgraderingsalternativ finnes.
Systemkrav: Windows: XP / Vista / 7 / 8 / 8.1 / 10 (32 och 64-bit). Minst 2 GHz multicore processor rekommenderas. Mac: Mac OS X 10.5 eller senare. Intel processor.