De senaste årens stora revival för mer eller mindre äkta analogsyntar är något amerikanska Dave Smith Instruments (DSI, tidigare Sequential Circuits) tagit fasta på. För den som tycker 29 000 kronor för en Prophet 6 är för saftigt finns nu Pioneer Toraiz AS-1 som kan sägas vara en monofonisk lågprisversion.


Uppfyller basbehoven

Pioneer

Detta är alltså en enrösters analogsynt med klassisk, subtraktiv syntes: 2 VCO, 2 VCF (låg+högpass), 2 envelope samt LFO. En enkel 64-stegs sequencer gives också, plus arpeggiator. Överlag är parametrar och modulationsvägar färre än hos äldre klasskompisen Mopho Desktop, men ändå tillräckliga för de flesta behov och en effektdel kompletterar med sådant som ringmodulation och phaser.

”Klaviaturen” består av 13 stora touchknappar utan anslagskänslighet. Ovanför sitter knappar för oktav, sequencer och arpeggiator. Dedicerade rattar för lågpass+resonans+högpass finns, samt för attack och decay/release. LFO-hastigheten har också en egen ratt, liksom den interna klockan för sekvenser, arps och ljudeffekter. Effekterna sätts enkelt av/på med en egen knapp och längst upp finns ett tydligt OLED-fönster, med rattar intill för menynavigering och patcher. Till vänster sitter en touchkänslig ribbon-kontroll för allehanda modulationer. Bra lösning. Se faktaruta för mer detaljer.

Gratis program

Pioneer

Panelen är genomtänkt och intuitiv och inbjuder till lagom mycket rattande. Det går förstås bra att djupeditera via displayen, men här rekommenderar vi gratis-editorn från SoundTower för bättre överblick. Sequencern och arpeggiatorn är enkla att komma igång med och klaviaturknapparna, även använda som för snabbval för patchfavoriter, räcker långt. Externt MIDI-klaviatur krävs dock för anslagskänsla.

Ett par buggar

Pioneer

En bra detalj är att sequencern kan ”låsas” så att den behåller samma pattern även vid patchbyte. Vi upptäckte dock några problem i samband med Global-mode (flertalet panelkontroller låses och sequencer/arpeggiator tappar synk vid utträde), men Pioneer rättar förhoppningsvis till dem.

Ljudmässigt har AS-1 all den närvaro, värme och attack som förknippas med klassiska analogsyntar (i synnerhet Prophet 6) och ihop med extrafunktionerna har man stora kreativa möjligheter. Det märks att Dave Smith är inblandad och möjligheterna till alternativa stämningar och skalor öppnar för tonala experiment.


Sammanfattning och betyg

Sammantaget är detta en trevlig bekantskap och trots konkurrensen i segmentet fyller AS-1 sin egen nisch väl, inte minst tack vare det smidiga upplägget och den härliga ljudkaraktären. Vi välkomnar således Pioneers inträde på denna arena, i lyckat sällskap av DSI.

plus

Härligt analogljud.
Lätthanterlig och gedigen.
Bra display.

minus

Dålig överblick vid djupeditering utan editor.
Endast en adresserbar ratt.
Något buggig.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta

Mer info: Pioneer
Typ: analog, subtraktiv synthesizer med stegsequencer och arpeggiator
Syntes: subtraktiv, 2 VCO, 2 VCF (hög+lågpass med resonans), 2 EG, 1 LFO
Klaviatur: 13 knappar, ej anslagskänsliga
Röster: 1
Patchminnen: 990 st (varav 495 användar-)
Anslutningar: Audio ut (v+h tele), hörlurar
MIDI-anslutningar: DIN in+ut, USB
Trigger-ingång: pedal/gate/trigger
Effekter: 2 st digitala (delay/dist/ringmod + chorus/phaser)
Sequencer: Digital, 64 steg
Övrigt: Gratis desktop-editor finns
Mått: 27 x 7 x 18 cm
Vikt: 1,4 Kg
Pris: Cirka 5 300 kr