Dagens tio tips tillägnar jag dig som precis tagit, eller är påväg att ta, dina första staplande steg in i musikproduktionens smått förbryllande värld. Men likväl är detta en påminnelse till oss som kämpat på ett tag och som stundom trampar runt i samma gamla hjulspår. Mig själv inräknad. Innan vi sätter igång vill jag understryka att detta inte handlar om regelrätta tips i bemärkelsen ”skruva så här, så låter det så här”. Se istället dessa välmenande punkter som en knuff i rätt riktning mot bättre mixar. Då kör vi!

1. Mixning, i sin allra renaste form, handlar om att hitta balansen mellan olika instrument och få dessa att sammarbeta som en helhet. Visst är EQ och kompressor viktigt, för att inte säga nödvändigt. Men de absolut viktigaste verktygen är volymen och dina egna öron.

2. Lär dig att jobba med det du har. De medföljande pluggarna i ditt DAW (inspelningsprogram) räcker garanterat mer än väl. Det är lockande att skaffa det allra senaste, men faktum är att detta snarare stjälper mer än hjälper, speciellt när du håller på att lära dig grunderna.

3. Bra lyssning är A och O, men det behöver absolut inte vara det dyraste. Ett par studiomonitorer (alternativt hörlurar) som du känner att du kan lita på och en studiomiljö som du känner dig bekväm att arbeta i, är däremot båda förutsättningar för ett gott resultat.

4. Lyssna på musik du gillar (och ogillar) och analysera denna minutiöst. Lär dig att lyssna kritiskt, både på din egen och andras musik. Jämför och referenslyssna. Vad får refrängen att lyfta? Vilka effekter ligger på leadsången? Varför låter gitarren som den gör? Vilken känsla ger mixen dig och varför? I förlängningen kommer detta ge dig en större förståelse för musikproduktion i allmänhet och dessutom effektivisera ditt eget mixande.

5. Ju mer du mixar, ju bättre blir du. Öva, öva och åter öva. Gör om, gör rätt. Om du misslyckas hundra gånger, vilket du kommer att göra, så har du ändå lärt dig något värdefullt, glöm aldrig det. Men…

6. Om du kör fast, börja hellre om från början, istället för att skruva på samma mix i evigheter. Du spar garanterat tid och slipper bli galen på kuppen.

7. Lita på din egen smak och omdöme. Det är detta som gör just dig unik.

8. Soloknappen är din värsta fiende. Ingen bryr sig om hur bra ett instrument låter ensamt, det är helheten som räknas (se punkt 1).

9. Det spelar ingen roll vilket DAW du använder. Alla låter lika bra,
eller dåligt, beroende på vem som sköter spakarna.

10. Du kommer aldrig bli 100% nöjd, oavsett hur mycket erfarenhet du har. Vänj dig vid tanken och gå vidare.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska