Det finns inga regler för hur equalizern ska användas. Tråkigt med sant. Och med dom orden skulle dagens Fredagstips kunna vara slut...

Nåja, riktigt så enkelt är det såklart inte. Vad som däremot finns är en drös med mer eller mindre smarta knep, som arbetats fram genom åren för att lösa de problem du ofta ställs inför för när du mixar. Det är nämligen precis detta som är equalizerns enda uppgift, att lösa problem: Mindre diskant, mer diskant, mer botten, mindre mellanregister, bättre separation och så vidare. I den bästa av världar skulle vi nämligen inte behöva equalizern överhuvudtaget.

Den perfekta inspelningen behöver alltså inte rättas till, förutom möjligen volymjusteras och panoreras lite. Så ser naturligtvis inte verkligheten ut, det vet vi alla vid det här laget. Du kan därför med gott samvete testa något av följande knep nästa gång du brottas med en bångstyrig mix:

1. Använd Low-cut

På alla kanaler utom baskagge och bas, åtminstone upp till 80 Hz. Då får bottenpaketet den plats den förtjänar och mixen får bättre separation och tyd.

2. Equalizer innan kompressor

Är ofta en god idé, eftersom störande frekvenser då löper mindre risk att förstärkas. Kompressorn får jobba med ljudet så som du vill att det ska låta.

3. Svep

Med equalizern i problemområdet 100-200 Hz när du mastrar, för att leta efter störande frekvenser som sticker ut, skär sedan bort dessa. Detta fungerar naturligtvis även på individuella spår och hjälper mixen att bli mindre grötig och andas mer.

4. Mixa i mono

När du skruvar på equalizern. Detta tvingar dig att fokusera på separationen, eftersom alla kanaler möts i mitten. När du sedan lyssnar i stereo kommer mixenn öppnas upp rejält.

5. Hyllfilter

Är bra för att minska volymen på instrument med mycket basinnehåll och få dem att sitta bättre i mixen, gärna i kombination med high-cuter-filter. Detta kan även få instrumenten att låta mer intressanta, till skillnad från att bara jobba med volymreglaget.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon at rinneby.se