Om vi börjar med att blicka tillbaka fem, tio år, så var det inte självklart att alla datorer fungerade optimalt till musikproduktion. Problematiken var ofta mångbottnad, men kortfattat handlade det om strul med Firewire i kombination med operativsystemets inställningar och drivrutiner. Framför allt på pc-fronten, som ibland krävde snudd på ingenjörskunskaper för att få acceptabel prestanda. Det fanns med andra ord en marknad för specialbyggda musikdatorer och med det hutlösa priser. Lyckligtvis är denna tid nu förbi och du kan i stort sätt använda vilken modern budgetdator som helst till inspelning och musikproduktion.

Innan du köper en ny dator för musikproduktion är det ändå några frågor du du bör ställa dig.

Mac eller pc?

Äpple eller päron? Frågan är ungefär lika enkel att svara på. Här handlar det helt enkelt om vilka preferenser du har. Eller ja, inte helt, men det kommer vi till senare. Jobbar du uteslutande med Logic eller Garageband och har behov av att kunna sammankoppla dina IOS-enheter? Då är svaret självklart Mac. Gillar du att bygga din egen stationära dator och fritt välja hårdvara. Då faller valet på pc.

Jag försöker naturligtvis att vara så opartisk jag bara kan, men allt tyder på att Mac inte längre är lika ”Pro” för musikproduktion som den var för några år sedan. Detta är helt enkelt inte Appels marknad längre. Bara en siffra som att Apples försäljning av telefoner utgör ungefär 70 procent av företagets intäkter, talar om vart framtiden är på väg och det lutar inte åt musikproduktion… Med detta sagt är Mac-datorer fortfarande utmärkta arbetshästar. Faktum är att det egentligen bara är skalet som skiljer en Mac och pc åt i dag, i kombination med operativsystemet. Ungefär så här ser jag på det, grovt generaliserat:

Pc
+ Billigare än Mac med samma prestanda.
+ Lätt att uppgradera och bygga ut.
- Kan kräva mer pillande och kunskap för att fungera optimalt. Windows 10 är dock ett stort steg i rätt riktning.

Mac
+ Bra byggkvalité och snygg design.
+ Core Audio möjliggör hög prestanda med låg fördröjning, inbyggt i systemet.
- Svåra att uppgradera och bygga ut
- Högt pris

Stationär eller bärbar?

Generellt sett erbjuder bärbara datorer mindre kraft för mer pengar. De går heller inte att bygga ut eller uppgradera särskilt mycket. Dessutom har bärbara datorer en tendens att bli väldigt varma och högljudda när de belastas hårt. Det finns alltså ingen direkt anledning för dig som musikproducent att köra bärbart, om du nu inte har behov av att vara mobil så klart.

Vilken budget?

Som jag inledningsvis nämnde kommer du långt med en dator i budgetklassen. Med detta sagt är mitt tips ändå att skaffa det bästa du har råd med, i form av processor, minne och hårddiskar. Intels processorer har sedan 2018 nått nionde generationen och dagens i3, i5 och i7 är betydligt snabbare än för bara tre år sedan. Även AMD har uppdaterat sina processorer rejält med modellen Rysen. Själv är jag dock lite konservativ när det kommer till processorer och har alltid föredragit Intel. Om du bygger en musikdator i dag så är en modern Intel i5 i alla fall det minsta du ska satsa på, men helst en i7 eller i9. Gällande minne är 16GB ram minimun och 32GB att rekommendera.

Hårddiskar är ett kapitel för sig och här rekommenderar jag två stycken: en ssd-disk för operativsystem och program och en gammal hederlig mekanisk för inspelning. Det går naturligtvis utmärkt att bara använda ssd-diskar, men jag är personligen osäker på hur pass pålitliga de är i längden, då mycket information skrivs och läses vid just musikproduktion.

Gällande moderkort fungerar det mesta, se bara till att det passar med den processor och minne du valt, samt att det har de anslutningar du behöver.

Nästa steg (förutsatt att du väljer en stationär dator och att du bygger själv) är att få datorn så tyst som möjligt. Det som väsnas mest är fläktarna från nätaggregat, processor och grafikkort. Det finns alltså all anledning att köpa en så dämpad datorlåda som möjligt, i kombination med så effektiva och tysta fläktar som möjligt. Visst kostar det lite mer, men det är det absolut värt. Om du inte är i behov av ett avancerat grafikkort för spel så finns det mycket att spara här, både gällande ljudnivå och pengar.


Sammanfattningsvis bör en bra musikdator ha:

- En snabb processor, minst i5 men gärna i7 eller i9.
- 16GB ram, men gärna 32GB.
- Ett moderkort med alla anslutningar du behöver.
- Minst två hårddiskar varav en ssd på minst 250GB.
- Tysta fläktar och dämpad datorlåda.

Med hänsyn till ovanstående specifikationer får du räkna med att lägga ut mellan 10.000 och 20.000 kr. Men det går så klart bra att bygga en väl fungerande musikdator för mindre.

Vad använder jag själv för dator kanske du undrar? I studion kör jag en stationär pc som jag satt ihop själv med följande (kortfattade) specifikationer:

Intel Core i7-6700K 4,0GHz
16GB RAM
Samsung 256 pro 850 SSD Hårddisk för system och en Samsung 2TB HDD för inspelning.

Denna dator uppgraderar jag ungefär vartannat år, vilket naturligtvis är helt onödigt, men det står jag i alla för. Till vardags använder jag en Macbook Pro, som även får agera mobil inspelningsstudio. Det är en utmärkt maskin, men långt ifrån en ersättare till min stationära.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska