Dagen till ära slänger jag ur mig fyra påståenden som egentligen är lika självklara som nödvändiga för alla som spelar in och producerar musik. Tanken med dessa tips är inte att du ska följa dem slaviskt, utan snarare se dem som små lyktor i höstmörkret, med förhoppningen att guida dig ett steg närmare välljud och musikaliskt välbehag:

1. Spela in som om mixning inte fanns och mixa som att du inte behöver mastra. Det vill säga: Gör ditt absolut bästa i alla led och slarva inte. Med detta sagt är det av yttersta vikt att alltid ha en tydlig bild av vad det är du vill åstadkomma. Detta är A och O. Hur du sedan når dit spelar egentligen mindre roll.

2. Fokusera på vad du har, istället för på vad du inte har. Du behöver absolut inte ha det bästa och senaste för att nå ett lyckat resultat. Även det allra enklaste av inspelningsprogram erbjuder långt mycket mer än vad som var möjligt för 20 år sedan. Kom dock ihåg att ditt inspelningsprogram egentligen bara är en stor miniräknare. Ju mer du adderar i form av pluggar och andra effekter, ju längre bort från ursprungskällan kommer du.

3. Håll distans till din mix. Jobba i korta och effektiva perioder för att behålla ett objektivt perspektiv till din musik. Som grädde på moset slipper du dessutom bli trött i öronen. Läs gärna på om Pomodorotekniken.

4. Följ med i utvecklingen. Trender kommer och trender går, så även i musikens värld. Tekniken har förändrat hur vi lyssnar på musik, likväl som den förändrat sättet vi mixar och mastrar på. Se alltid till att vara öppensinnad, speciellt när du jobbar med nya genrer. Detta kommer garanterat att gynna din utveckling.

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska