Förra veckan skrev jag om Room, Hall och Plate och hur du kan tänka kring användandet av dessa. Idag kryddar jag fredagsmyset med ytterligare tre reverb, som kanske inte används riktigt lika frekvent, men som ändå har sin plats i musikhistorien och framförallt den moderna studion.

Ambiance

I realiteten är detta varken ett Room, Hall eller Plate, utan istället en digital algoritm. Ett ambiance-reverb är något helt eget. Det handlar alltså om ett slags oklart utrymme runt omkring någonting, hur konstigt detta än må låta. Vanligtvis likställs ambience med ett mycket kort reverb, vilket vid en första anblick kan verka lite tråkigt. Men faktum är att denna effekt är utmärkt för att skapa illusionen av djup. Perfekt på sång eller andra instrument, som ska låta torra, men ändå ge en tredimensionell upplevelse, till skillnad från Room som har mer karaktär.

Chamber

Denna reverbtyp har som uppgift att efterlikna ett utrymme med stor klang, inte helt olikt den vi känner igen från Hall. Skillnaden är dock att Chamber ger känslan av att vara mindre än konsertsalen, därav ordet kammare. Resultatet ger mer definition än Hall och är alltså inte lika ”smetigt”. Bland andra Beatles var flitiga användare av kammare på Abbey Road, där de specialbyggt rum i källaren för bland annat sång och stråk. Grovt generaliserat skulle man kunna säga att Chamber ger ett varmare och träigare intryck än Hall, som kan låta lite kyligare.

Spring

Eller fjäderreverb som det också kallas, hittar vi vanligtvis i gamla gitarrförstärkare, som exempelvis Fender Twin, och är inte helt olikt plåtereverbet. Soundet är karaktäristiskt studsande och det var inte ovanligt att producenter från förr plockade isär gamla förstärkare för att bygga nya reverb av dessa, enbart för mixning. Fjäderreverb fungerar ypperligt på sång, gitarr och blåsinstrument. Spana gärna in detta klipp för lite inspiration:

Med detta sagt vill jag naturligtvis även rekommendera ett par bra mjukvarreverb:

- Valhalla Room, Plate och VintageVerb
- Softube Spring Reverb och TSAR-1
- Native Instruments Reverb Classics
- Lexicon PCM Native Reverb Bundle
- TAL Reverb-II (Gratis)

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska