För några år sedan lanserade svenska Softube styrenheten Console 1 med tillhörande mjukvara som emulerar flera funktioner från det legendariska mixerbordet Solid State Logic 4000E och lägger till några nya. Nu kommer en uppgraderad version, Mk II, med ett betydligt lägre pris, tydligare LED samt stöd för UAD-pluggar och fler olika DAW.

Softtube Console 1
Med Console 1 från svenska Softube får du kvalitetsljud från legendariska SSL4000E och slipper (nästan) mixa med datormusen.

Enheter med rattar och knappar för att styra mjukvara finns det ju massor av, men Console 1 är helt integrerad med sina effekter, och känns därför nästan som analog hårdvara. Det fungerar så att Console 1 placeras som plug-in på valfritt antal kanaler i DAW (se faktaruta) och sedan rattas funktionerna - med en dedicerad ratt/knapp per parameter - från konsolen som ansluts via USB.

Styrenheten, ungefär lika stor som ett tangentbord, är gediget byggd i metall och har 26 ändlösa rattar, 40 tryckknappar och ett antal LED-indikatorer för överskådlig hantering. Man kan se det hela som en fristående, fysisk ”channel-strip”, fast en mixregel hade gjort det ännu bättre. Byte mellan olika spår i DAW sker direkt från konsolens panel, via 20 track-knappar överst.

Allt som görs på panelen motsvaras direkt i Console1-fönstret på skärmen. Det gives tre ”moduler” med grafiska kurvor: Dynamic Shape med transient- och gate-inställningar, en 4-bands parametrisk equalizer samt en traditionell kompressor med side-chain-funktion. Fasvändningsmöjlighet samt hög- och lågpassfilter sitter vid ingången och en särskild drive-kontroll vid utgången simulerar analog signalmättnad. Det hela är logiskt upplagt utan konstigheter och det går att köpa alternativa moduler också, såsom SSL9000K-emulering. En bra finess är att det enkelt går att ändra de olika effekternas inbördes ordning i signalkedjan, till exempel med equalizern först i stället.

Utöver den medföljande SSL-mjukvaran, som är föredömligt processorsnål, kan Console 1 också kontrollera flertalet av Softubes övriga plug-ins, samt ett ökande antal från Universal Audio.

Softtube Console 1

Ljudkvaliteten överträffar med god marginal våra förväntningar i prisklassen. Transientformaren finns inte hos SSL-originalet men tillför möjligheter som kan göra underverk, i synnerhet på trumspår. Equalizern är musikalisk och transparent, liksom kompressorn. Och särskilt uppskattar vi Drive-funktionen, som rätt använd kan få mixen att hänga ihop bättre. Tillsammans med någon lämplig stereobreddare är Console 1 också perfekt för den som vill börja med mastering utan att ruinera sig.

Enda minuset är att rattarna på vårt testexemplar var lite olika tröga och vissa i trögaste laget, med tanke på att de saknar räfflor.

Omdöme

Sammanfattningsvis är Console 1 Mk II en synnerligen användbar apparat som kombinerar hårdvarans handhavande med mjukvarans prisläge och flexibilitet. Den tillför inte bara förträfflig ljudkvalitet med analogkänsla från SSL-världen, utan gör också all mixning och inspelning mer direkt och intuitiv. Rekommenderas varmt.

plus

Utmärkt ljudkvalitet
Gedigen
Lättarbetad

minus

Något ojämn känsla i rattarna

Fakta Softube Console 1, Mk II

Tillverkare: Softube
Produkttyp: Konsol med channel-strip plug-in
Anslutningar: USB-b
Format: kompatibel med VST, VST3, AU samt AAX (dock ej AAX DSP)
Systemkrav minimum: Windows 8 (64-bit), Mac OSX 10.9 min. Intel Core Duo, AMD Athlon 64 X2, 1 GB RAM, 900 MB HD, USB 2.0-port, Internet, Gobbler-konto
Övrigt: stöder även många andra plug-in från Softube och Universal Audio
Mått: 428 x 42 x 189 mm (B x H x D)
Vikt: 1,95 kg
Pris: 4 649 kr hos Emusic

x

Betyg 9 av 10

Softube Console 1 MKII Pris vid test: 4649 kr.

Bästa pris just nu: 4010 kr