Det kan inte vara en slump att Starlight liknar handtaget på ett lasersvärd i Star Wars. Den funktion som mest sticker ut på denna lilla mikrofon av penntyp är just dess laserstråle. Det kan verka som en gimmick, men gör faktiskt nytta.

Innanför den udda designen döljer sig en fantommatad, småmembranig kondensatormikrofon av hög klass. Aston lät 50 engelska producenter välja mellan olika slags kapslar och valde sedan den populäraste modellen, med njurformad (kardioid) upptagning.

Starlight erbjuder tre olika ljudkaraktärer: Vintage (med något förhöjd bas och rundare topp), Modern (som har en tydligare och mer diskantrik karaktär) samt mellantinget Hybrid. Omkopplare för dessa sitter på mickens sida. Där finns också switchar för lasern, högpassfilter med två lägen samt 0/10/20 dB dämpning.

Aston

Läcker design

Höljet är precis som på övriga Aston-mickar av tumlat rostfritt stål. Speciellt för Starlight är själva huvudet av sintrad metall, en gammal AKG-konstruktion som Aston moderniserat. Det är ett tätt galler av små metallsfärer som förutom att vara slagtåligt också gör upptagningen mer riktad än hos andra kardioda mickar.

Vi testar ett matchat par, som levereras komplett med upphängningar och brygga. Hanteringen är okomplicerad och tack vare laserpekaren är det enkelt att rikta de båda mickarna på exakt samma punkt, om man så vill, för att undvika fasfel (fast det kräver att de dessutom är på samma avstånd). Vid närmickning är det också lättare att se precis var på exemplevis en puka som micken är riktad.

Varning för lasern

Röd laser kan dock skada ögonen. Därför hade det varit bra om dess lilla brytarkontakt tydligt skilde sig från de övriga, eller var försedd med något slags säkerhetsanordning så att strålen inte aktiveras eller lämnas på oavsiktligt. Varningsflagg hissad.

I karaktär påminner Starlight om Neumann KM184, men med lite varmare ljud, särskilt i vintage-läget som vi gillar bäst. Extra förtjusta blir vi med cymbaler, stålsträngad gitarr och piano, men även för stereomickning av solosång fungerar Starlight bra med ett fylligt och detaljrikt ljud, men extra puffskydd behövs. Över huvud taget är det tacksamt att spela in akustiska instrument i stereo, särskilt när rumsakustiken är lite svårhanterlig.


Ännu en lyckad satsning

Sammantaget är Starlight ännu en lyckad satsning av Aston. Så länge du är försiktig med laserstrålen i närheten av människor så är detta en utmärkt allroundmikrofon både på scen och i studio, även för den med begränsad budget. Den går förstås bra att använda som singelmick, men laserfunktionen och ljudkvaliteten kommer ännu mer till sin rätt när man kör Starlight parvis i stereo.


Fakta Aston Microphones Starlight

Typ: Kondensatormikrofon för studio eller scenbruk
Kapsel: 20 mm membran, njurformad upptagning
Frekvensomfång: 20 Hz - 20 KHz (±10 dB)
Högpassfilter: 80 / 140 Hz
Fantommatning: 48V ± 4V
Ekvivalent brusnivå: 15 dB (A-viktat)
Signal/brus-förhållande (rel 94 dB SPL): 76 dB (A-viktat)
Max SPL för THD 0,5%: 130-150 dB
Dämpningslägen: -20, -10 eller 0 dB
Anslutningar: XLR ut
Mått: 181 x 36 mm (per st)
Vikt: 251 g (per st)
Övrigt: Klass 2 laserpekare inbyggd, Rycote upphängning, vindskyddskåpor samt monteringsbrygga ingår
Pris: ca 7800 kr / par

plus

Strålande ljudkvalitet
Stabil konstruktion
Prisvärd

minus

Något riskabelt med lasern

Betyg 4 av 5