Dagens inlägg blir lite av en personlig favorit i repris, i form av en utmaning i tre enkla steg. Ni som följt bloggen ett tag vet att jag är en stark förespråkare av enkelhet. Min devis är att du absolut inte behöver det senaste eller dyraste för att uppnå välljud. Vare sig det gäller hård- eller mjukvara. Nej, istället finns det andra, och enligt mig bättre, knep för att få till en tilltalande mix. Och det är precis detta utmaningen handlar om: Trappa ner och förenkla. Nästa gång du mixar vill jag att du jobbar efter denna princip och inget annat. Se det gärna som en rolig utmaning, snarare än ett arbetssätt hugget i sten, som du måste följa gång på gång. 

1. Snabbmixen

Starta ett nytt projekt och se till att alla reglar är på noll och att det inte ligger några effekter på kanalerna. Plocka fram en äggklocka eller timer och ställ den på tio minuter. Mixa sedan låten genom att bara använda volym och panorering. Poängen med detta är att det ska gå väldigt snabbt. Varför? För att du då tvingas gå på känsla och inte hinner analysera och tänka efter så mycket. Du känner av hela låten och snöar inte in på detaljer och lyssnar på låten som om ”någon annan” hade lyssnat. Du lyssnar på helheten.

2. Begränsningen

När du är klar med snabbmixen är det dags för lite finjusteringar. Vi ska dock reducera oss till att bara använda en sorts equalizer och kompressor. Vilka spelar inte så stor roll, men välj något du känner dig bekväm med. Tanken med detta arbetssätt är återigen att minska valmöjligheterna, vilket sparar tid och fokus kan läggas på rätt sak, nämligen hur det faktiskt låter. Det blir lite som att jobba med ett mixerbord och, vilket kan vara både utmanade och kul, men också kreativt.

3. Dynamiken

När ovanstående bitar är på plats har du förmodligen en mix som låter hyfsat bra. Om inte, neutralisera öronen med valfri musik och börja om från början. En av sakerna som ofta skiljer en amatörmässig mix från en professionell är dynamiken. Det vill säga skillnaden mellan låtens svagaste och starkaste parti. Det är bland annat detta som gör musiken spännande att lyssna på och som skapar liv, rörelse och energi. Här kommer automatiseringen in i bilden. En gitarr mår exempelvis inte bra av att låta lika starkt genom hela låten, det samma gäller även sången, baskaggen osv. Testa att plocka bort lite instrument i verserna för att smalna av ljudbilden och dra samtidigt ner vissa av kanalerna i volym. På så vis kommer refrängen lyfta rejält när du sedan gasar på för fullt igen. Ibland hjälper det också att tänka på mixen som en film, som behöver toppar och dalar för att slutligen nå sitt klimax. Avslutningsvis ska du givetvis krydda med reverb och delay efter bästa förmåga om så önskas.

Vilka pluggar hade jag själv använt?

- Equalizer: Fabfilter Pro-Q 2
- Kompressor: Sly-Fi Deflector
- Reverb: Valhalla VintageVerb

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska