Denna vecka rivstartade med att jag blev inbjuden av Victor Brodén (den svenske basisten jag nämnt tidigare i bloggen) till ett CRS-event. CRS står för Country Radio Seminar och är en årlig händelse som under tre dagar sammanför countryartister, skivbolag och countryradio.

Victor skulle vara med i husbandet på Broken Bow Records tillställning som ägde rum på Country Music Hall of Fame and Museum. Victor och hans kollegor Anthony Rankin, Elton Charles och R.J. Ronquillo är till vardags kompband till countryduon Thompson Square men denna kväll skulle de backa upp 15 andra artister.

Här kompar Victor, Anthony, Elton och R.J. Randy Houser och några skyskrapor agerar backdrop
Här kompar Victor, Anthony, Elton och R.J. Randy Houser och några skyskrapor agerar backdrop

Victor, Anthony, Elton och R.J. hade alla plankat låtarna och skrivit kompskisser dagen innan, ändå lät det som att de kunde allt utan och innan! Men med fyra fantastiska musiker som spelat tillsammans regelbundet i två års tid samt förmågan att skriva tydliga kompskisser så behövdes uppenbarligen inte mer förberedelsetid. Under kvällen spelade allt från nysignade akter till mer erfarna artister såsom Randy Houser (som Victor jobbade med 2010-2012) och avslutade gjorde Jason Aldean som haft 19 singelettor. Han hade med sig sitt eget band, men jag tycker att husbandet med mina kompisar var klart bättre faktiskt. Bra start på veckan minst sagt!

Här ett smakprov på hur det kan låta i övningsrummet:

Slide playing hasn’t been something I’ve been focusing on a lot over the years, but now I’m excited to get my chops up to a decent level at least. Here’s the first minute of Statesboro Blues by The Allman Brothers Band, trying to keep up with Duane’s amazing phrasing - it’s not easy, but it’s fun! #guitarist #guitarnerd #universityofrock #riffwars #lickwars #solosection #talentedmusicians #talentedplayerz #wowmusicians #amazingmusicians #guitarsdaily #guitarsarebetter #musiciansdaily #bluesguitar #slideguitar #olssonamps #lundgrenpickups #soundofsilence #slickbag #handbender #ebssweden #sonnemoguitars #onecontrol #barefootbuttons #daddario #strymon #nashville #elektronanalogdrive #allmanbrothers #duaneallman

Ett inlägg delat av David Henriksson (@davecave1)

Under tisdagen fortsatte jag med mitt projekt att öva slidegitarr som jag påbörjat veckan innan. Denna gång började jag planka öppningsspåret från The Allman Brothers Band legendariska platta Live at the Fillmore East. Duane Allmans slidespel var revolutionerande och han har definitivt satt sin prägel på de flesta slidegitarrister efter sin tragiska bortgång redan vid 24 års ålder hösten 1971. Alltså inte den lättaste gitarristen att planka för mig som inte är så van att spela slide, men otroligt inspirerande att lyssna på små detaljer och nyanser i hans frasering, intonation och timing och försöka kopiera så gott jag kan själv.

Noise Pollution hyllar AC/DC
Noise Pollution hyllar AC/DC!

På onsdagsmorgonen mötte jag upp Faren Rachels (countrysångerskan som jag jobbade mycket med första månaderna i Nashville) på George Jones Museum i downtown Nashville. George Jones är en av de största countrylegenderna och släppte en otrolig mängd album mellan debuten 1956 och sin bortgång 2013. På George Jones Museum består andra våningen som namnet antyder av ett museum som hyllar Georges karriär medan det på första våningen är en bar med livemusik alla dagar i veckan.

Anledningen till att vi var där var att Country Rebel (som är världens största nätverk för countrymusik) under CRS-veckan hade bjudit in ett antal artister att spela in några videos. Vi spelade både in en av Farens egna låtar och en George Jones-cover. Som alltid var det kul och enkelt att jobba med Faren, hon är verkligen grym. Onsdagskvällen inleddes med att jag drog till Topgolf vilket är en nationell sportbarskedja som nyligen öppnat upp även i Nashville.

Sportbar låter kanske inte så märkvärdigt men shit vad påkostat och proffsigt allt var. Det var ett helt gäng vänner som spelade där under kvällen så det var riktigt trevligt! Därefter drog jag vidare till The Basement East där Victor Brodén spelade med sitt AC/DC-tributeband. Grymt bra som vanligt och denna gång hade de till och med bjudit in några att spela säckpipa på ”It’s a long way to the top (if you wanna rock’n’roll)”! Snacka om att gå all in!

Grand Ole Opry
Lite uppvärmning innan vi kliver på scenen på Grand Ole Opry.

På torsdagsmorgonen mötte jag upp Tracy Lawrence (countrysångaren jag spelat med sedan i september) på George Jones Museum i downtown Nashville. George Jones är en av de största countrylegenderna…

Vänta lite nu… Är inte detta i princip en upprepning av vad jag gjorde dagen innan? Jodå, förutom att denna gång spelade jag inte med Faren Rachels. Men samma sak i övrigt, Country Rebel filmade några videos och vi spelade både Tracys egna låtar och en George Jones-cover. Kul sammanträffande att jag hamnade i detta sammanhang två dagar i rad med två olika artister.

Både fredagen och lördagen spelade vi på Grand Ole Opry House. Detta är, som jag nämnt tidigare, en av de allra mest legendariska konsertlokalerna inom countrymusiken och under helgen gjorde jag mitt nionde respektive tionde framträdande på denna scen. Det är rätt sjukt, men man vänjer sig på något vis även vid såna här gig. Som vissa säkert kanske känner till så finns det en tv-serie som heter Nashville som utspelar sig i musikindustrin här i stan. Det är en ganska smörig dramaserie men den stora behållningen är att det skrivs en massa bra originalmusik för serien samt att alla skådespelare sjunger själva, och de flesta dessutom väldigt bra!

På lördagskvällen var två av skådisarna med i artist-lineupen (under sina riktiga namn) och det kändes på något vis som att själv kliva in i serien för en stund när man såg både Charles Esten och Maisy Stella (som porträtterar karaktärerna ”Deacon Claybourne" respektive ”Daphne Conrad” i tv-serien) hänga runt backstage och ta bilder med fans när man själv var bara några meter bort.

Victor Brodén
Gött häng med Victor Brodén innan han drog tillbaka till L.A.

På söndagen mötte jag upp Victor igen innan han skulle åka tillbaka till Los Angeles (dit han flyttade i början av januari efter 18 år i Nashville) och vi käkade lunch, avnjöt några svalkande drycker och svor på svenska. Jävlar i helvete vad trevligt vi hade det! Kommer sakna att ha honom här i stan men önskar honom alla lycka under de kommande äventyren i L.A. Kör hårt!
 

David Henriksson är sponsrad av:

Blogg1
Blogg2
Blogg3
Blogg4
Sound of silence
Blogg 6
Blogg 7
Blogg 8
Barefootsolutions
Daddario
LRBaggo