Då var det äntligen dags för Fredagstipset igen efter ett välbehövligt, om än på tok för långt och varmt, sommaruppehåll. Och särskilt mycket studiotid har det faktiskt inte blivit. Därmed inte sagt att jag legat på latsidan gällande att bunkra upp med nya tips och annat smått och gott inför höstens antågande.

Dagen till ära tänkte jag mjukstarta med tio saker att påminna sig om när mörket faller på och det kliar lite extra i inspelnings- och mixfingrarna. Detta är för övrigt punkter jag själv måste tänka på och som är allt för lätta att glömma bort och ta för givna.

I vanlig ordning vill jag poängtera att det jag skriver och påstår inte på något sätt är hugget i sten. Mina tips är inga universella sanningar, utan högst personliga tankar och funderingar. Du gör naturligtvis bäst i att själv bilda dig din egen uppfattning gällande vad som passar just dig och ditt sätt att arbeta. På med kritikerglasögonen så kör vi!

1. Spela alltid in så som du vill att det ska låta.

2. Börja mixen med enbart volym och panorering.

3. Fokusera på helheten och spara detaljerna till sist.

4. Fundera på vad du faktiskt vill åstadkomma med varje justering.

5. Mixa mestadels på svag volym.

6. Ta regelbundna pauser.

7. Jobba med volymautomatisering.

8. Våga vara kreativ och ta ut svängarna.

9. Mute-knappen på enskilda kanaler är din bästa vän.

10. Eftersträva inte perfektionism.

Du vet väl förresten att du kan söka på fler Fredagstips längst uppe till höger i M3-nätverket?


Tips på läsning

Lycka till!

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se. Tänk på att jag får ganska många mail, vilket är underbart trevligt, men att det ibland tar lite tid för mig att svara.

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska