Häromdagen påbörjade jag och en god vän inspelningen av en ny låt. Idén var tydlig: Ett akustiskt och organiskt sound med lite smuts under naglarna, om än lekfullt och personligt. Vi gick båda in med inställningen att experimentera fram ljud på sätt vi annars inte brukade göra och talade uppspelta om cykelkedjor, nycklar, sand, mikrofonstativ och tvättbrädor, så väl som den gamla soffan i studion.

”Tänk om vi kan få soffan att låta som en mjuk och fluffig baskagge”, utropade en av oss. Och saken var avgjord.

Fram med en kondensatormikrofon, i detta fall en Peluso 2247 SE (genom en Warm Audio TB12 och en Burl Audio B2 Bomber ADC) som sedan riktades mot en av soffkuddarna. ”Låter det bäst när fingrarna spretar eller om hålls ihop?” frågar min kompis och skrattar lite. Därefter sattes grundljudet ganska snabbt och lät så här:

Soffa - Omixad

Ganska långt ifrån en ljudet av en baskagge kan tyckas, men ändå trevligt på något sätt. Beroende på vem du frågar så klart. Hur som helst insåg vi ganska snart att lite trixande var nödvändigt för att närma oss soundet vi tänkt på från början. Det slutade med fyra pluggar, där equalizern tveklöst stod för grovjobbet:


1. Equalizer

eq
Fabfilter Pro-Q 2: Försiktig ökning i subben, stor dipp i lägre mellanregistret och ett highcut för att få bort "onödig" topp.

2. Preamp

premap
Kush Audio Omega 458a: Här drog vi på med intensity för att få fram lite kropp, "skinn" och skitighet, hyfsat subtilt.

3. Transient designer

transient
Stillwell Audio Transient Monster plockar fram attacken på ett snyggt sätt, samtidigt som efterklangen minskats.

4. Kompressor

kompressor
Black Rooster Audio White VLA-2A jobbar försiktigt och komprimerar max -2 dB vilket ger stabilitet och aningen mer tyngd.

Soffa - Mixad

Huruvida detta nu låter som en riktig baskagge kan diskuteras. Viktigare är däremot att soundet passade låten och vi inte minst hade väldigt kul i den kreativa processen. Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, låt inte utrusningen och förutfattade meningar begränsa dig i ditt skapande. För ibland är det just begränsningarna som tvingar dig att utforska nya saker och gör din musik unik.

Lycka till!

Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips. Här hittar du tidigare fredagstips.

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se. Tänk på att jag får ganska många mail, vilket är underbart trevligt, men att det ibland tar lite tid för mig att svara.

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska