Idén till Damaged Drums föddes ur en riktig gammal trasig trummaskin. En trummaskin som visserligen inte lät som den skulle, men som hade ett unikt och knasigt sound. Hjärtat i slagverksmaskineriet är Damage-ratten, som styr hur förstört de samplade cymbalerna, hi-haten, bastrumman och virveln ska låta. Från nästan ingenting alls, till totalförstört. Som grädde på moset finns också möjligheten att krydda med spring reverb, trasiga högtalare och ett Lexicon PCM70.

Rhythmic Robot Audio själva rekommenderar att du automatiserar Damage-ratten, vilket i sin tur kan leda till högst oväntade och roliga resultat. Introduktionspriset landar på blygsamma 15 Euro och kräver Native Instruments Kontakt. Läs mer på www.rhythmicrobot.com

Ljudexempel: Broken-beats

Kuriosa

Mellotronen brukar räknas som den allra första samplaren och använde sig av rullband för att spela upp förinspelade ljud. En magnetisk bandslinga är då kopplad till varje tangent och när tangenten trycks ned läser ett tonhuvud av bandslingan. Föregångaren till Mellotronen var i sin tur instrumentet Chamberlin.

Mellotroner har tillverkats av flera olika företag, exempelvis Aldridge Electronics, Bradmatic Productions, Mellotronic Manufacturing, Streetly Electronics, Mellotronics och Mellotron USA Ltd.

mellotron
En klassisk Mellotron. Bilden är hämtad från Wikipedia.