Taupe är en plugin till PC och Mac bestående av 21 rullbandspelare, 3 mixerbord och en kompressor samlade under ett och samma tak. Eller uppdelade om så önskas. Pluggen har noggrant samplat rullbandspelare från 50-talet och framåt, i kombination med tre olika eq-sektioner från diverse mixerbord.

Till skillnad från tidigare kreationer från Acustica Audio så bygger Taupe på den nya Core 13-teknologin, vilken gör pluggen betydligt mycket mer responsiv än tidigare. Grässnittet är som hämtat från 80-talet och lyser av värme och nostalgi.

Det finns idag en uppsjö rullbands- och mixerbordsemuleringar, men Taupe ska vara något alldeles speciellt. Huruvida detta faktiskt stämmer återstår så klart att höra. Introduktionspriset landar på 160 Euro och en fullt fungerande 30-dagars demo finns att ladda ner. Läs mer på hemsidan.

Kuriosa

Rullbandspelaren introducerades på 30-talet i Tyskland och har sedan dess haft en tydlig roll i musikstudion. Det karaktäristiska ljudet av rullband sammankopplas ofta med ”analog värme” och uppmjukade diskanttoppar, med en förstärkt rund botten. Rullbandspelaren används än idag, framförallt i större analoga studior. Och har de senaste 10-15 åren även fått ett uppsving i den digitala världen, i takt med pluginteknikens utveckling.