TDR Nova, som finns i två versioner, en gratis och en med lite extra finesser, är en dynamisk parallell equalizer till pc och Mac. Förutom att agera vanlig dynamisk eq (en equalizer som ökar eller sänker valda frekvenser, men bara ”när det behövs”), så går det att finjustera kompressionen för varje band, vilket gör pluggen oerhört mångsidig. Oavsett om det gäller mixning eller mastring.

De uppdaterade versionerna av TDR Nova och “Gentleman’s Edition” bjuder på skalbart gränssnitt, snabbare och mer exakt analyzer, nya filter, buggfixar med mera.

Videon representerar inte den senaste versionen.

TDR Nova laddas ner gratis medan “Gentleman’s Edition” kostar 50 Euro. Läs mer på https://www.tokyodawn.net/tokyo-dawn-labs/.


Så fungerar den dynamiska equalizern

En dynamisk equalizer kan liknas vid en blanning av en vanlig equalizer och en (multibands)kompressor. Du rattar på precis som vanligt, med skillnaden att den dynamiska equalizern sedan kickar igång vid ett visst tröskelvärde, likt en kompressor. I förlängningen innebär detta att den dynamiska equalizern inte lägger sig i om den inte behöver. Ett utmärkt exempel skulle kunna vara en sångtagning som är väldigt påträngande vid 2000-3000 Hz, men endast då sångaren tar i. Då kommer den dynamiska equalizern, beroende på hur dess känslighet/tröskelvärde är inställt, endast att arbeta och sänka dessa jobbiga frekvenserna just här. Tvärt om den också användas för att öka diskanten i vissa partier, för att sedan backa tillbaka när det inte behövs längre. Smart och nästan lite fusk!