Fabfilter Pro-Q 3 spinner vidare på allt som gjort den tidigare versionen så populär och tar samtidigt minst tre stora kliv framåt. Vad sägs exempelvis om dynamisk eq, stöd för surroundmixning, mid/side för enskilda band och mycket mer. Ljudkvalitén är precis den samma, vilken i detta fall enbart får ses som något positivt.

Fabfilter Pro-Q 3 släpps den 29 november till priset av 149 Euro med stöd för VST, VST 3, AU, AAX och AudioSuite till både PC och Mac. Om du äger pluggen sedan tidigare kan du uppgradera till reducerat pris. Läs mer på www.fabfilter.com

Så fungerar den dynamiska equalizern

En dynamisk equalizer kan liknas vid en blandning av en vanlig equalizer och en (multibands)kompressor. Du rattar på precis som vanligt, med skillnaden att den dynamiska equalizern sedan kickar igång vid ett visst tröskelvärde, likt en kompressor. I förlängningen innebär detta att den dynamiska equalizern inte lägger sig i om den inte behöver.

Ett utmärkt exempel skulle kunna vara en sångtagning som är väldigt påträngande vid 2000-3000 Hz, men endast då sångaren tar i. Då kommer den dynamiska equalizern, beroende på hur dess känslighet/tröskelvärde är inställt, endast att arbeta och sänka dessa jobbiga frekvenserna just här. Tvärt om den också användas för att öka diskanten i vissa partier, för att sedan backa tillbaka när det inte behövs längre. Smart och nästan lite fusk!