När vinden spelar tvärflöjt kring grantopparna och inspirationen slår an, långt borta från närmsta studio, då borde möjligheten finnas att spela in ett storverk. Det lär ha varit Centrance vision när de skapade deras senaste portabla ljudkort. Mixer Face R4R är till för musikproducenter och ljudtekniker som har en nomadisk inställning till sitt hantverk.

R4R fungerar precis som ett modernt ljudinterface, med undantaget att den är skapad för en ständigt varierad arbetssituation. Framför allt är den plug-and-play kompatibel med IOS, Mac OS och Android, men har du ingen extern enhet till hands klarar R4R att spela in ljud helt självständigt.

Med ett chassi i stabilt aluminium och ett par utmärkta preamps blir resultatet en klar återgivning av allt från röst, instrument och ljudeffekter; oavsett väder och vind.

Centrance MixerFace R4

Tekniska detaljer

Mixer Face R4R har två ljudkanaler för anslutning till mikrofon eller instrument. Den erbjuder fantommatning och klarar av att ställa om kanalernas impedans. Vid utomhusbruk bland bullriga miljöer kan du även slå på kanalernas högpassfilter för att reducera insignalen. Vi har även en stereoline-input i 3,5mm, vilket öppnar upp för att spela in totalt fyra ljudkällor samtidigt, dock endast ner till två spår. Förutom hörlurskontakt och balanserade utgångar har Centrance monterat in en anslutning till att passa vidare signalen till en dslr-kamera, utmärkt för direkt inspelning av audio/video-produktioner.

Den kompakta storleken innebär däremot att dess rika erbjudande på anslutningar och funktioner trängs på en liten yta, vilket gör dem svåråtkomliga när många anslutningar är i bruk. De nedsänkta switcharna kräver också att du har ett smalt stift, vilket kan bli ett problem om vi behöver ändra våra inställningar ute på fältet och inte har en penna till hands.

Centrance MixerFace R4 test

Batteri

Då har vi kommit till hjärtat av Mixer Face R4R. Med ett laddningsbart litiumjonbatteri erbjuder den här lilla enheten upp mot åtta timmar av ostörd inspelning. Finns strömförsörjning tillgängligt räcker dock en vanlig usb-laddare för att hålla den igång tills den kör på sin egen energi igen. För säkerhet skull kan du också packa fickorna med portabla powerbanks, som klarar av att ladda batteriet helt utomordentligt.

Omdöme

Detta är en produkt som är specifikt designad för de oväntade möjligheterna. Genom att montera hi-fi-studiokomponenter med ett högpresterande batteri har Centrance lyckats skapa en tilltalande produkt för småskaliga och spontana produktioner. Ett utmärkt komplement för professionella ljudtekniker som behöver en backup-plan och snabba lösningar.

Trots att det är en fantastiskt lättanvänd produkt bör det påpekas att all inspelning direkt till enheten sparas ner till stereofiler. Därför kräver det viss teknisk erfarenhet för att kunna bearbeta materialet i efterhand. Är du endast intresserad av att använda enheten som ett ljudinterface kan man istället investera i den billigare varianten R4, som har utelämnats den självständiga funktionen som finns hos R4R.

Oavsett vilken Mixer Face-modell du väljer så är det själva idén bakom dem som övertygar mest: Att göra hela världen till sin inspelningsstudio. Det är en riktigt tilltalande idé.

Fakta MixerFace R4

Testad: November 2018
Typ: Ljudinterface och recorder
Läs mer: centrance.com
Batteritid: 8 timmar. Max 4 timmar med fantommatning påslagen.
Laddningstid: ca 8 timmar
Input: 2st combo inputs XLR/Line. Auxiliary line level stereo input.
Output: 2st balanserade 3,5mm Line (L/R). Hörlursutgång 3,5mm. Line stereo out 3,5mm (kalibrerad för att passa DSLR-kameror). 
Ljudformat: Max 192 kHz sample rate. Max 32-bit depth.
Mått: 121 x 70 x 36 mm
Vikt: 260 g
Pris: MixerFace R4R: 5590 kr, MixerFace R4: 4290 kr

plus

Helt tyst.
Snabb uppstart.
Kompakt och portabel.
Brett användningsområde.

minus

Ingen display.
Trång kontrollpanel.
Saknar inbyggd mikrofon.
Passar främst erfarna ljudtekniker.

Betyg 7 av 10