Prophet X och Prophet XL är utvecklade i samarbete med 8Dio och leveras med 150 GB färdiga samplingar i 16-bit/48 kHz med stöd för ytterligare 50 GB. Import och mapping sköts via en tillhörande gratisapp, som för tillfället är i beta-stadiet.

Hjärtat i syntarna är 8 röster i stereo, 16 röster i mono/stereo eller 32 röster paraphonic, med en helt ny ljudmotor som stödjer två simultana instrument samt två högupplösta digitala oscillatorer. Allt processat genom analoga filer. Priset för X ligger på runt 40.000 kr och XL går loss för 45.000 kr. Läs mer på sequential.com


Syntens historia

Redan för 150 år sedan började musiker och vetenskapsmän experimentera med att framställa musik på elektronisk väg. Vilket år 1928 resulterade i att Léon Theremin uppfann den så kallade thereminen. Det var dock först 20 år senare som synthjulet på allvar började att rulla. Bland annat konstruerades en speciell studio i Köln för just detta ändamål. 1955 byggdes den första "riktiga" synthesizern på RCA i USA. Denna och övriga tidiga syntar var dock onödigt krångliga och dyra. På 1960-talet framställdes de första praktiskt användbara syntarna av Bob Moog och Don Buchla. De första syntarna var helt analoga, men fick snart konkurrens av digitala klaviatur i början av 1980 - Källa Synthpopens historia.