Skämt och sido, jag gillar utmaningar. Eller i alla fall utmaningar som jag vet att jag har möjlighet att klara av. Med detta sagt fick jag härom veckan frågan om vilka fem pluggar jag inte skulle klara mig utan i studion år 2019. Fem pluggar, inte fler. En svår men högst relevant fråga kan tyckas, då jag är en stark förespråkare av att begränsa mig när det kommer till mixning av musik.

Innan jag svarar vill jag dock understryka att de medföljande pluggarna i ditt DAW duger mer än väl för att göra professionella mixar och mastringar. Det är i öronen det sitter, inte i tekniken.

Tanken med följande pluggar är därför inte att de ska ersätta allt mellan himmel och jord och magiskt förvandla dina produktioner till listettor. Istället ligger fokus på välljud, samtidigt som de ska vara lättillgängliga, prisvärda och underlätta ditt arbete. Pluggarna passar dessutom nybörjare såväl som avancerade användare. Då kör vi!


Fab Filter Pro-Q 3

fab
Den dyraste pluggen i samlingen, men också den mest mångsidiga. Ska du ha endast en equalizer så är det Fab Filter Pro-Q 3 som gäller.

Pris: 149 Euro
Hemsida: fabfilter.com


Klanghelm MJUC

mjuc
Tre mångsidiga kompressorer i en. Från vintage till modert sound. Fungerar på allt från sång, gitarr och bas till trummor och hela mixar.

Pris: 24 Euro
Hemsida: klanghelm.com


Waves Mixcentric

waves
Pluggen med många finesser under huven vars uppgift är att göra dina mixar tydligare med endast en ratt. Sparar mycket tid och fungerar i stort sett alltid.

Pris: 59 dollar
Hemsida: waves.com


SIR Audio Tools Standard CLIP

clip
Clippern som även fungerar som en slags limiter, utan att pressa sönder ljudet. Väldigt transparent ljudförstärkare med mer oversampling än du någonsin kan tänkas behöva.

Pris: 19 Euro
Hemsida: siraudiotools.com


Valhalla Vintage Verb

valhalla
Reverbet som låter precis som det ska. Oändligt många presets och goda möjligheter till finjustering. Tjusigt och innovativt gränssnitt.

Pris: 50 dollar
Hemsida: valhalladsp.com


Fem pluggar som nästan kom med på listan

Lycka till!

Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips. Här hittar du tidigare fredagstips. https://m3.idg.se/om/fredagstipset

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se. Tänk på att jag får ganska många mail, vilket är underbart trevligt, men att det ibland tar lite tid för mig att svara.