Förra veckans Fredagstips blev en ganska matig historia där jag skrev om nitton saker som jag önskade att jag kände till i början av min karriär som musikproducent. Dagen till ära blir det något betydligt mer konkret, nämligen tre gratispluggar som livar upp din inspelade bas. Eller rättare sagt din lajnade bas.

Faktum är att en lajnad bassignal många gånger låter riktigt bra och faktiskt fungerar i kontexten av en mix. Samtidigt är det lätt att glömma bort vikten av basens sound och funktion, nämligen att ge musiken ett tydlig fundament, en stadig grund att stå på och en skön botten. Det är något som ibland går förlorat med endast en inspelad ren signal. Med detta sagt, här kommer tre gratispluggar för bas:


TSE BOD v3

bod
B.O.D bygger på en mycket populär baspedal och gör detta med bravur. Klarar allt från rent sound till riktigt distat. Min personliga favorit.

Ladda ner:www.tseaudio.com


Vee Bass Amp

vee
Låt inte det färglada utseendet skrämma dig. Vee Bass Amp låter riktigt trevlig om du ger pluggen en ärlig chans.

Ladda ner: www.vst4free.com

Bass Grinder Free

grind
En riktigt välljudande basplugg som är enkel att använda, med tre toppar och två lådor.

Ladda ner: www.vst4free.com

Lycka till!

Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby delar med sig av olika inspelnings- och mixningstips. Här hittar du tidigare fredagstips. https://m3.idg.se/om/fredagstipset

Plugga lugnt och glöm inte: Har du frågor om mixning, mastring eller inspelning? Skicka ett mail till jon@rinneby.se. Tänk på att jag får ganska många mail, vilket är underbart trevligt, men att det ibland tar lite tid för mig att svara.

Länkar

Låtsaspoeten – Mitt projekt på svenska