Lotta Fahlén är en artist och producent bosatt i Malmö. Utöver sitt soloprojekt Loljud komponerar hon tillsammans med andra artister och för scenkonstföreställningar. Lyssna gärna på Spotify. Lotta har turnerat som Maxida Märaks livemusiker och varit förband åt bland annat Titiyo, Jenny Hval och U.S. Girls. Som en av grundarna bakom det feministiska nätverket Synth Babes, samt handledare i Vem Kan Bli Producent Malmö, engagerar hon sig dessutom löpande för att inspirera och utbilda kvinnor och transpersoner inom musikproduktion och för att skapa en större representation i branschen. Dagens Måndagstips berör valet av DAW.


Från början...

DAW är en förkortning av Digital Audio Workstation och är kort och gott ett mjukvaruprogram för att spela in och mixa musik i datorn. DAW kan också referera till en dator med mjukvara samt ljudkort och inte enbart själva programmet. Ableton Live, Reaper, Logic Pro X, FL Studios, Bitwig, Reason, Pro Tools, Cubase, Sonar, GarageBand och Audacity är några av alla de program som finns där ute. Det är naturligtvis omöjligt att skriva uttömmande om samtliga DAWs, men här några saker som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt vägval.


Tålmodig eller ivrig?

Är du personen som tålmodigt läser manualen och tar god tid på dig att lära dig från grunden? Eller vet du med dig att du blir rastlös och tappar intresset om startsträckan blir för lång att lära något nytt? Om du är ivrig kan det vara ett bra alternativ att välja en DAW som det går snabbt att komma in i. Exempelvis har Logic Pro X ett nybörjar-mode där avancerade funktioner går att stänga av för att lättare komma igång med det mest grundläggande. Har du dessutom jobbat i GarageBand är klivet inte särskilt stort.


Vilken budget?

DAWs kommer i alla möjliga prisklasser. Har du inte så mycket pengar att spendera är Reaper kanon, som kostar 60 dollar efter en testperiod på 60 dagar. Det finns även gratisprogram som exempelvis Tracktion. De flesta musikprogram erbjuder också begränsade versioner som inte har alla funktioner, men som är billigare och räcker långt.


Har du planer på att spela live?

Om du planerar att framföra musik live rekommenderar jag varmt Ableton Live. Som namnet antyder gjordes Ableton Live från början som ett verktyg för DJs och musiker att framföra elektronisk musik just live, men är nu även ett kraftfullt musikproduktionsprogram.


Samarbeten

Det går ofta snabbt och smidigt att dela projekt med andra som jobbar i samma DAW. Har du planer på att samarbeta med andra kan det vara värt att välja det program som personer i din bekantskapskrets använder. Dessutom kan det även vara skönt att ha någon att ställa frågor till. Tutorials och manualer i all ära men ibland är det skönt att få svar direkt.


Hur ser ditt workflow ut?

Har du en tydlig vision av musiken du skapar eller vill du ha möjlighet att testa dig fram och experimentera under resans gång? Med program som Ableton Live och Bitwig är det möjligt att jobba cirkulärt, vilket innebär att du inte följer en tidslinje utan fritt kan trigga igång loopar i olika kombinationer, ett arbetssätt som lämpar sig väl för att testa nya ideér.


Hur viktiga är ljuden?

Kommer du främst att använda de mjukvaruinstrument och samplingar som kommer med programmet snarare än att spela in externa instrument? De flesta DAWs har en gratis testa-på-period - ladda ner den DAW du är sugen på och kolla så att du är nöjd med de ljud som kommer med. Bland andra kommer Reason och Logic Pro X med stora samplingsbibliotek.


Vilken dator?

De flesta DAWs fungerar både till Mac och PC, men det finns undantag. Logic funkar bara med macOX och Sonar bara med Windows - dubbelkolla så din DAW och dator funkar ihop.

Slutligen - alla DAWs gör i princip samma sak och låter likadant. Det som skiljer dem åt är arbetsflödet, utseende och i viss mån vilken hård- och mjukvara som kan användas. Det viktigaste är inte vilken DAW du väljer utan att du lägger tid på att bli dess bästa kompis.

Vi hörs igen nästa vecka!