Om vi börjar med att lyfta vad du inte får i Cream2: Du får inte din vanliga linjära equalizer eller "allt i allo-kompressor" som kommer med din daw. Vad du får är istället en plugin med säregen karaktär och en djupdykning i sextio- och sjuttiotalets England.

Cream2 är en kanalstripp till pc och Mac bestående av tre delar, som även kommer som separata plugin. Ett nytt och välkommet koncept. En annan välkommen möjlighet är att du kan routa upp till 24 kanaler till subgrupper eller mastern. En aaw (Analog Audio Workstation) inuti din daw så att säga.

Cream2 består en preamp med tre alternativ, en eq i tre sektioner, alla med olika sound och valmöjligheter, samt en kompressordel bestående av två kompressorer..

Preamp en räddare i nöden

Det första och valfria steget i Cream2 är en preamp-sektion. Här kan du välja mellan olika typer av rörkaraktär med olika sorters färgning. Från fokuserad och rund bas till skimrande och tydlig diskant.

Faktum är att just preampdelen kan vara en riktig räddare i nöden när du behöver det där lilla extra. I exempelvis en mastringssituation, eller varför inte på en allt för intetsägande sångtagning? Förvänta dig dock inte guld och gröna skogar, utan snarare lite grädde på moset.

Färgstark equalizer

Equalizern består av tre kontroller: Bass, presence och treble. Varje eq-sektion består av olika samplade enheter. Du kan välja presence, treble och bas-sektionen oberoende av varandra, inom samma instans. Att påstå annat än att equalizern både är uppenbar och färgstark vore en underdrift. Här hörs verkligen minsta justering.

Självklart kan du bypassa valfri sektion om så önskas. Om jag var tvungen att beskriva equalizern med ett ord skulle det vara "jordnötssmör". Men även om ljud kan ha smak så smakar det inte lika för alla. Jag råder dig att testa dina egna smaklökar.

Kompressordelen består av en vari-mu (tänk Fairchild) och en limiter. I båda fallen kan du justera attack, release och hold. Kompressorn har en varm karaktär och en stabilitet jag uppskattar. Den är naturlig och den är framför allt musikalisk.

Likt övriga plugins från Acustica Audios är även Cream2 ganska processorkrävande, beroende på hur snabb dator du har. Men även om den är krävande – vad är då inte analog hårdvara?
Hur som helst, detta en ITB-plugin av rang!

Priset landar på 160 euro och en fullt fungerande 30-dagars demo laddas ner här: www.acustica-audio.com

plus

Fantastiskt ljud.
Mångsidig.
Snygg.

minus

Tungdriven för äldre datorer.

Betyg 5 av 5

Fakta

  • NEW Our new Core 13 engine improves on the previous version by introducing our new VLA™ technology (Vector Loading Acceleration), which makes the response of the plugin much faster.
  • Upgraded SASM (Symmetric & Asymmetric Saturation Modeling) high-performance saturation algorithm;
  • Introduction of a new post-production sample de-noising tech for cleaner deconvolved impulses called STT (Super transient technology);
  • Full compatibility with Client/Server architecture integrated by default in Acqua plugins;
  • Engine optimization introducing a new highly efficient algorithm. This innovative technique is applied to all the deconvolved impulses for further de-noise processing and subsequent elimination of any incorrect low-level behavior (including the so-called "echo bug").

Källa: Acustica Audio