Första intrycket och lite till
Helix ger ett bra intryck – chassi, omkopplare, tryckknappar och expressionspedal ger ett robust intryck och klarar att göra gig med. Men se upp för alla som närmar sig med en öl i handen.

Teckenfönstret är stort och enkelt att läsa av, med en tydlig stämapparat. Det är mycket att hålla reda på men med hjälp av bruksanvisningen (som medföljer på ett usb-minne) börjar grunderna falla på plats. De förinställda ljuden får både ris och ros – mest ris faktiskt, men det är definitivt en smaksak. Det bästa är att i grunden svarar gitarrljuden förstärkarlikt. Med hårdare attack så svarar Helix med att ge en svärtad dist när den ska, och tonerna klingar ut på ett naturligt sätt.

Ett gitarrljud består av ett blocksystem där Helix förstärkare, lådor och mickar placeras (precis som en vanlig kedja med stompboxar) och du har tillgång till upp till fyra separata stereosignalvägar som in/utgångar i serie eller parallellt. Gitarrljud med fler block (förstärkare/effekter/mikrofoner till exempel) tar naturligtvis olika mycket processorkraft, men Helix har två kraftfulla DSP-processorer.

I Stomp Footswitch Mode kan du aktivera en eller flera effekter precis som med en vanlig uppsättning pedaler. Otroligt flexibelt. En smart detalj är att man kan ”modda” ett ljud enbart via sitt fotarbete.

Vi testade Helix i effektloopen på en Mesa Boogie Rectoverb-kombo och efter lite skruvande både med matchande volyminställning och med Helix Cali Rectifire (med Dual Rectifier som förebild) lyckades vi komma väldigt nära både mer bluesiga och tyngre sound med bra klipp i attacken – med ett lite mer ”mättat-och-middigt” metalsound från Helix. Vi testade även en send/effektretur med en Strymon Lex-pedal (stereo) och en stunds orgelriffande följde.

Omdöme

Vi har bara skrapat på ytan av allt som Helix erbjuder, ändå hävdar vi att den är hyfsat lättjobbad om du har lite erfarenhet från multieffekter. Alla har lite olika behov, och behöver du flexibla signalkedjor för en eller flera gitarrer (eller mick/bas) så ger Helix dig stora möjligheter till det.

Helix har tillräckligt med funktioner och finesser för att tillfredsställa de flesta. Om du gillar en handfull av förstärkarljuden så finns stora möjligheter att jobba vidare med dem med olika lådor (och ladda in egna IR-impulser) och mickar. Vi sätter inget betyg eftersom det är ett snabbtest, men Helix har helt klart gjort både intryck och avtryck.


Hyfsat lättjobbad men mycket flexibel 
Lättläst lcd-teckenfönster (schysst stämapparat)
Bra eq både global och per ljud
Massor av möjligheter att göra egna effektkedjor 
Möjlighet att ladda in egna IR/högtalarlådor         


Inga slutsteg (eller Line 6 DL4:ans baklängeseko) i skrivande stund
Begränsad looper-effekt
Stämapparaten är inte polyfonisk – du kan inte stämma alla strängar i ett svep á la TC:s Polytune

Fakta

Typ: Digital multigitarreffekt med kraftfull dsp-bearbetning
Tillverkare: Line 6
Kontakt: Yamaha
Dimensioner: H 9,1 cm, B 56 cm, Djup 30,1 cm
Vikt: 6,6 kg
Pris: 15 939 kr                   

Testutrustning:
Gitarrer: Tom Anderson Classic – Single coil (S/S/S) och Drop Top Classic Strat (H/S/S)
Gitarrkombo: Mesa Boogie Rectoverb kombo
Effekter: Strymon Lex (Leslie-effekt)