Vi är tillbaka på måndag 10 april med fler nyheter från mässan i kategorin musikinstrument som du kan läsa här.

Med cirka 1 200 utställare och ungefär 65 000 besökare är evenemanget i Frankfurt i Tyskland det största i sitt slag på våra breddgrader. Endast NAMM-mässan i USA är större. Mässan startade igår den 5 april och pågår fram till den 8 april. För nyheter från Musikmesse 2017 om syntar, klaviaturer och program, läs artikeln här.
Foto: Pietro Sutera

Nyheter

Utrustning

AKG K-Serien

AKG

Hörlurar från Harman Professional Solutions är i princip standardutrustning i många inspelningsstudior. Nu lanserar tillverkaren en ny serie med tre lurar: K275, K245, och K175. Enligt tillverkaren håller produkterna AKG-standard, men är utvecklade för musiker och producenter som reser till och från inspelningsplatser, turnerar och har en allmänt ambulerande livsstil. Hörlurarna har därför förstärkt på olika sätt för att tåla att fraktas, plus att de, i motsats till många studiolurar, går att fälla ihop helt så att de tar liten plats. Möjligen vill Harman med de nya heltäckande hörlurarna även nå de konsumtenter som använder lurar för att stänga ute omgivningens ljud vid exempelvis kollektivtrafiksresor. AKG K275, K245, och K175 släpps i juni, men priserna är ännu inte kända. Kontakt i Sverige är Septon. Mer info finns på AKG:s sajt.

Audio-Technica AT5047

Den japanska tillverkaren utökar sin AT50-serie med en ny mikrofon. AT5047 har fyra rektangulära membran som fungerar som ett enda stort membran, vilket gör det dubbelt så stort som ett standard entumsmembran. Designen är framtagen för att fånga upp mycket små nyanser i dynamiskt omfång och instruments och rösters karaktärer. Mikrofonen byggs för hand och levereras med ett specialbyggt shock-mount-fäste. AT5047 släpps under sommaren 2017 och priset är inte fastställt. Om andra stormmembransmickar i samma serie är något att gå efter handlar det om ett pris på över 25 000 riksdaler. Distributör i Sverige är Benum. Mer info finns på Audio-Technicas webbplats.

Soundcraft Notepad

Soundcraft

På mässan har Soundcraft visat upp en trio mixrar: Notepad-5, Notepad-8FX och Notepad-12FX. De två sistnämnda har inbyggda effekt-chip:ar från Lexicon. De små kompakta mixrarna är tänkta att vara kompletterande utrustning till din dator, eftersom de har ljudkort under huven och anslutning via usb. Produkterna släpps på marknaden i juli månad och cirkapriserna är som följer: Notepad-5: 1 120 kr, Notepad-8FX: 1 450 kr och Notepad-12FX: 1 800 kr. Mer om mixrarna hittar du på Soundcrafts sajt.

Line 6 Helix LT

Helix LT

Nu har Line 6 expanderat sin framgångsrika produktserie med pedaleffektbord med digital ljudbearbetning. Line 6 Helix LT är en bantad version av Helix som även är kraftigt prissänkt mot föregångaren. Enheten är i helgjuten aluminium och har en lcd-skärm som visar 800 x 480 pixlar. Via tolv fotomkopplare och en uttryckspedal styr du de inbyggda emuleringarna av 56 stärkare, 30 högtalarkabinetter, 16 mickar and 95 effekter. Line 6 Helix LT kostar från cirka 9 575 kr. I Europa representeras Line 6 av Yamaha. Kolla in Line 6 webb för mer info och kolla in en video om Helix LT här:

Antelope Audio Goliath HD

Antelope

Kaliforniska Antelope Audio är kända för sina studiohårdvaror i den högsta divisionen. Nya Goliath HD som visas upp på Musikmesse är ett Thunderbolt-baserat interface med 64-kanaler. Produkten fungerar sömlöst med Protools HD och andra inspelningsprogram som är kompatibla med Thunderbolt och usb 3.0. Enheten stöder både Windows och Mac OS X. Dessutom har den dubbla MADI-anslutningar (även kallat AES10-standarden), S/PDIF och Adat. Goliath HD har många I/O-möjligheter som 16 mikrofonförförstärkare med individuella volymkontroller, 32 analoga ingångar med 124 dB dynamisk omfång, 32 analoga utgångar med 129 dB dynamisk omfång. Därutöver har gränssnittet monitorutgångar med ny teknik som ökar dynamiska omfånget till 132dB. Goliath HD har med åtta instrumentingångar, två transformator re-amp-utgångar, integrerad mikrofon för talk-back, två hörlursutgångar och ett par analoga inserts. Antelope Audios produkter säljs i Sverige av bland andra Deluxe Music. Mer om Antelope Audio Goliath HD finns på företagets webbplats och här har du en video som förklarar modulens möjligheter: